Wybrane Realizacje

Dni Otwartych Drzwi Cukrowni 2019

Jak przebiega proces produkcji cukru? Czym są wysłodki? Ile ton gotowego produktu mieści się w silosie? To tylko kilka z licznych ciekawostek, jakie poznali uczestnicy Dni Otwartych Drzwi Cukrowni Südzucker Polska S.A. W czasie ich trwania, ponad tysiąc osób odwiedziło przedsiębiorstwa zlokalizowane w Świdnicy, Strzelinie, Ropczycach i Ciężkowicach.

Tegoroczna odsłona wydarzenia, które wobec niezwykłego powodzenia akcji notuje już trzecią edycję - była szczególna. Do wzięcia udziału w zwiedzaniu cukrowni – poza lokalnymi społecznościami, zaproszone zostały również rodziny plantatorów, którzy na co dzień dostarczają niezbędny surowiec do lokalnych przetwórni. Z myślą o najmłodszych uczestnikach zorganizowane zostały pokazy eksperymentów chemicznych. Animatorzy z lubelskiej Fundacji „Sztuka Nauki” zaprezentowali efektowne doświadczenia, m.in. kontrolowany wybuch czy zanurzanie przedmiotów w ciekłym azocie. Wśród dzieci szczególnym zainteresowaniem cieszyły się – jakżeby inaczej - warsztaty z samodzielnego robienia cukierków i wata cukrowa, nieodłączny element wizyty szczególnych gości w cukrowni.

Open Media zorganizowało całość wydarzenia, którego edycje odbyły się kolejno – tydzień po tygodniu - we wszystkich regionach, w których obecne są cukrownie Südzucker Polska. Plan zakłada, aby zmieścić się z organizacją wszystkich wydarzeń w trakcie trwającej na jesień kampanii cukrowniczej, kiedy to można pokazać wszystkie etapy produkcji cukru – od zwiezienia buraków cukrowych z pól, aż po uzyskanie gotowego, słodkiego produktu.

Doświadczenie pokazuje, że rodzin chętnych do zwiedzania cukrowni jest tak wiele, że listy chętnych wypełniają się błyskawicznie, a listy rezerwowe powstają natychmiast po ogłoszeniu nowych edycji eventu. Nie mamy wątpliwości, że wydarzenie będzie kontynuowane w kolejnych latach.

< powrót do poprzedniej strony