Sukces 2016 - Galeria Katowicka podsumowuje rok

Brytyjski fundusz Meyer Bergman, właściciel Galerii Katowickiej, może zaliczyć rok 2016 do wyjątkowo udanych. W ciągu 3 lat sprzedaż w obiekcie rosła o 19%, 34%, a w 2016 o kolejne 13%. W tym samym czasie odwiedzalność zwiększyła się o ponad 3,5 mln, przy czym tylko w 2016 o 1,1 mln osób, tj. o 8% względem 2015, rosnąc miesięcznie nawet o 23% i przekraczając kolejno progi: 1,2 mln, 1,3 mln oraz 1,5 mln Klientów w miesiącu. W tym samym czasie Footfall Index Poland w centrach handlowych spadał nawet do -13%, a w całym roku do -0,1%*.

2016 był dla Galerii Katowickiej trzecim rokiem z rzędu nieprzerwanych wzrostów sprzedaży i odwiedzalności. Efektem konsekwentnie i równolegle prowadzonych działań w obszarze leasingu, marketingu oraz przebudowy jest aż 25 nowo podpisanych umów najmu. Jeśli ten trend zostanie podtrzymany, rok 2017 zamknięty zostanie 100% najmem obiektu.

Szeroko zakrojony proces rekomercjalizacji, rewitalizacja II piętra, relokacje i strefowanie lokali, rozbudowa oferty gastronomicznej oraz wdrożenie platformy pro-sprzedażowej z programem lojalnościowym i unikalnymi w skali kraju kampaniami marketingowymi - były głównymi projektami Galerii Katowickiej w mijającym roku.

Cały zespół aktywnie pracował nad wzmocnieniem oferty usługowo – rozrywkowej, kierowanej do rodzin, wprowadzając marki takie jak Martes Sport (prawie 1.000 mkw), megastore Matras ( obecnie ok. 500 mkw), plac zabaw Fit4Kids (75 mkw) czy Szkoła Tańca Iskra (190 mkw). Tylko w samym grudniu podpisane zostały aż 4 nowe umowy najmu, m.in. z nowym operatorem gastronomicznym, który właśnie w Galerii Katowickiej otworzy swój pierwszy lokal na Śląsku oraz nowym reprezentantem mody męskiej.

- Meyer Bergman jest szczególnie dumny, mogąc szerzej zakomunikować tak dobre wyniki Galerii Katowickiej. Polska jest atrakcyjnym, rosnącym rynkiem, przyciągającym zarówno krajowe, jak i międzynarodowe marki, szukające obiektów komercyjnych gwarantujących tak duże dotarcia do klienta. Cieszymy się z zaufania, jakim obdarzyły katowickie Centrum. Doskonałe wyniki, osiągnięte w 2016, to tylko zapowiedź tego, co nastąpi i świetny start w rozpoczęty  właśnie rok 2017 – mówi  Peter Evans, Asset Manager for Central and Eastern Europe and Vice President w Meyer Bergman.

Kolejnym potwierdzeniem dobrych wyników Galerii Katowickiej jest sukces programu lojalnościowego, do którego w 2016 roku przystąpiło ponad 17,5 tys. uczestników, a 32 tys. pobrało innowacyjną, pierwszą tego typu w Europie, aplikację zakupową Navishopper. Tylko w ostatnim miesiącu klienci zarejestrowali w programie lojalnościowym 14 tys. paragonów, odbierając w 2016 ponad 9 tys. nagród. Jest to pierwszy program lojalnościowy w Polsce, wdrożony w galerii handlowej z tak dużym sukcesem.

- To był fantastyczny rok Galerii Katowickiej. Dzięki wielu inicjatywom - rozbudowie food courtu, zmianom w tenant-mix, relokacjom oraz programowi lojalnościowemu czy organizowanym z rozmachem wydarzeniom - nasze Centrum odniosło tak duży sukces. Wprowadzenie wielu nowych marek i dywersyfikacji najemców procentują nie tylko w wynikach, ale w samym postrzeganiu tego miejsca przez klientów, jako ulubionej destynacji zakupowej dla mieszkańców Śląska. Możemy zatem śmiało mówić o niekwestionowanej, silnej pozycji konkurencyjnej Galerii Katowickiej dla całego regionu – podsumowuje Ilona Szafer, Asset Manager odpowiedzialna za Galerię Katowicką z ramienia funduszu Meyer Bergman.

* za: ShopperTrak National Index Poland

****

Galeria Katowicka mieści się w ścisłym centrum Katowic i jest unikalnym w skali kraju wielofunkcyjnym  kompleksem handlowo- komunikacyjnym. Powierzchnia najmu wynosi 47,500 m2  i obejmuje ponad 200 lokali, restauracji i punktów handlowych, m.in. Peek & Cloppenburg, TK Maxx, Multikino, Zara, Pull & Bear, Bershka, C&A, Reserved, Euro, Douglas czy Tiger. Posiada także 10 salowe Multikino z salą Xtreme – najnowocześniejszą w Polsce, wyposażoną w system dźwiękowy Dolby Atmos. Centrum handlowe połączone jest bezpośrednio z dworcem kolejowym i podziemnym terminalem autobusowym komunikacji miejskiej. W sąsiedztwie powstaje kompleks biurowy Grand Central.

Więcej informacji: www.galeriakatowicka.eu

****

Meyer Bergman, właściciel Galerii Katowickiej, jest wyspecjalizowaną prywatną firmą zajmującą się zarządzaniem inwestycjami w sektorze nieruchomości. Zarządza trzema zamkniętymi funduszami nieruchomości, których aktywa warte są łącznie ok. 4 mld EUR. Główną siedzibą Firmy jest Londyn. Meyer Bergman skupia obecnie swoje działania na nabywaniu nieruchomości handlowych o niskim ryzyku inwestycyjnym, znajdujących się w atrakcyjnych europejskich lokalizacjach. Aktywnie zarządza posiadanymi nieruchomościami, zapewniając znaczące zyski inwestorom, do którym należą fundusze emerytalne, i państwowe fundusze majątkowe i fundacje.

Zarządcą Galerii Katowickiej jest Apsys - deweloper i zarządca z ponad 20-letnim doświadczeniem. Oprócz Galerii Katowickiej w swoim portfolio posiada kilkadziesiąt obiektów w tym tak sztandarowe jak Posnania, Europa Centralna, Manufaktura czy znane każdemu Centrum Handlowej Janki.