Biuro Prasowe

Blue Monday, ale słodki!

Blue Monday – najbardziej depresyjny dzień w roku - to nie brzmi dobrze... Jak przetrwać ten przytłaczający poniedziałek? Warto go sobie po prostu osłodzić! Idealne na tę okazję będą na przykład orzechowe serniczki z solonym karmelem.

I jak tu się nie smucić?

Blue Monday 2016 przypada na dzień 16 stycznia. Czym dokładnie jest? To każdy trzeci poniedziałek stycznia - najbardziej depresyjny dzień w roku. Termin ten został wprowadzony w 2004 roku przez brytyjskiego psychologa –  dr Cliffa Arnalla z Cardiff University. Wyznaczył tę datę za pomocą specjalnego algorytmu, który uwzględnia czynniki meteorologiczne, ekonomiczne oraz psychologiczne. Choć jego teoria wzbudza liczne kontrowersje, nie sposób zakwestionować faktu, iż styczniowa pogoda, czyli krótki dzień z małą ilością słońca, wyczyszczony w związku ze świętami portfel oraz ewentualne pierwsze odstępstwa od noworocznych postanowień, nie sprzyjają naszemu samopoczuciu. Bez dwóch zdań sprzyja mu z kolei odrobina słodyczy.

Karmel – lek na Blue Monday!

Nie od dziś wiadomo, że słodkości uszczęśliwiają. Po ich zjedzeniu wzrasta w naszym organizmie poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Jest to substancja chemiczna, która ma wpływ na odczuwanie przez nas przyjemności. Zwiększona ilość serotoniny w organizmie ma wręcz działanie antydepresyjne. Dlatego nie ma na co czekać – do dzieła! Naszą dawkę hormonu szczęścia na tegoroczny Blue Monday możemy zamknąć w postaci serniczków z… solonym karmelem. Taka postać karmelu to hit ostatniego sezonu, dodawany do ciast, lodów, kawy czy owoców. Dlaczego więc nie do sernika? Ten niestandardowy deser poprawi humor nie tylko w wyjątkowo pochmurne poniedziałki, możemy się nim raczyć również zupełnie bez okazji!

 

Orzechowe mini serniczki z solonym karmelem

(Łatwy, czas przygotowania: 1 godz.)

Składniki na spód:

80 g ciastek zbożowych

kilka suszonych śliwek

1 łyżka orzeszków arachidowych niesolonych

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na masę sernikową:

1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

500 g twarogu sernikowego

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na solony karmel:

1/2 szklanki cukru drobnego Cukier Królewski

4 łyżki wody

4 łyżki śmietanki 30%

sól morska

Składniki do dekoracji:

orzeszki do posypania

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki na spód: ciasteczka, suszone śliwki, orzeszki, cynamon drobno zmielić. Dodać podgrzane masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wyłożyć do papilotek - około 2 łyżeczek.

Połączyć wszystkie składniki na masę sernikową: twaróg, białko (żółtka nie używamy), cukier, mąkę i ekstrakt waniliowy. Masę sernikową wyłożyć do papilotek, po około 1 - 1,5 łyżki. Wstawić serniczki do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 25 minut.

Przygotować solony karmel. Na patelni połączyć cukier z wodą. Gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Należy uważać, aby nie przypalić karmelu. Odstawić z ognia i dolać śmietankę. Szybko wymieszać karmel ze śmietanką. Dodać 1/4 łyżeczki soli. Gotowy solony karmel przelać przez sitko do miseczki. Upieczone i ostudzone (serniczki można upiec wieczór wcześniej i przechować w lodówce) serniczki podawać z łyżką karmelu, posypane orzeszkami.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy

Orzechowe mini serniczki z solonym karmelem

 

< powrót do poprzedniej strony